logo

Web dizajn i njegov značaj

crta
crta
web dizajn

Web dizajn i priprema

Web dizajn predstavlja osnovu kvalitetnih web stranica, mobilnih i web aplikacija. Budući da su u njemu sastavljene brojne vještine, teško je moguće biti dobar web dizajner bez godina učenja i rada u ovoj oblasti. Pored toga, dobar web dizajn podrazumijeva i konstantno praćenje promjena na tržištu te novih trendova. Sastavljen je od procesa raspoređivanja i estetskog prilagođavanja ideja u cilju izrade web sajtova. Ono što kao web dizajneri prvo uzimamo u obzir je jednostavno snalaženje korisnika na sajtu.

Iako nastaje nekoliko decenija nakon interneta, od samog početka intenzivno raste i razvija se zajedno sa njim. Osnovu web dizajna čini kvalitetna prezentacija sadržaja, a da bi se do nje došlo, potrebno je dobro poznavanje različitih vještina.

Ono što bi svaki web dizajner trebao poznavati su markup jezici: XML; HTML i XHTML. Pored njihovog poznavanja, ogromnu važnost ima i poznavanje jezika za stilizovanje, kakav je, na primjer, CSS. Postoji dosta bitnih elemenata od kojih je sačinjen dobar web dizajn, ali se neki ipak izdvajaju. Narednih pet elemenata su vodeći u web dizajnu: raspored elemenata, grafika, boje, sadržaj i fontovi.

Raspored elemenata podrazumijeva raspoređivanje grafike, sadržaja i banera na način koji će omogućiti da posjetioci brzo i lako dođu do informacija koje ih interesuju.

Grafika se odnosi na razne elemente – logo, ikonice, animacije i drugo. Ovi elementi imaju zadatak da unaprijede funkcionalnost i izgled sajta. Iz tog razloga je važno da se uklope sa drugim elementima web sajta, u prvom redu sa sadržajem i bojama.

Na odabir boja glavni uticaj imaju svrha veb sajta, kao i posjetioci za koje je namijenjen. Bilo da se radi o crno-bijelom dizajnu ili dizajnu koji podrazumijeva prisustvo više različitih boja, suština leži u tome da se kompanija i njen brend predstave na odgovarajući način.

Sam sadržaj nije strogo jedan od elemenata web dizajna. Međutim, način na koji će se on uklopiti sa ostalim elementima ipak se podvodi pod web dizajn. Način na koji se postavlja kao dio dizajna i sami sadržaj su izuzetno bitni kod SEO optimizacije svakog sajta. Potrebno je da sadržaj bude informativan, relevantan i da pruža korist posjetiocima sa jedne strane, dok sa druge treba da se uklopi u jasnu, vizuelnu privlačnu strukturu.

Upotreba različitih fontova umnogome može da unaprijedi izgled jednog sajta. Međutim, treba napomenuti kako većina web pretraživača prepoznaje samo određene fontove, poznate kao „sigurne web fontove“. Iz ovog razloga najčešće radimo samo sa ovom grupom fontova koji su opšteprihvaćeni.

Ukoliko vam je potreban web dizajner za oblikovanje,  osmišljavanje i izradu nove web stranice za vaš biznis, pripremu tekstova ili slikovnih materijala za istu ili neka druga usluga iz oblasti web dizajna, javite nam se!

Dijelite

Slične objave

WordPress sajtovi

WordPress sajtovi

WordPress Sajtovi – Izrada Sajtova u Banjoj Luci Naslovna WordPress sajtovi Izrada sajtova…

Web shop – internet prodavnice

Web shop – internet prodavnice

Web shop – internet prodavnice Naslovna Web shop Web Shop – Ključ za…